Jump to content

Roxio Community

Spin Doctor 3.1s and Firewire Solo


  • Please log in to reply
4 replies to this topic

#1 charles bandla

charles bandla

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts

Posted 05 November 2006 - 09:07 AM

I purchased Spin Doctor 3.1s to use to digitize some LPs with my 17" iMac core duo (os 10.4.7).  The product description says that it is compatible with USB and Firewire audio devices but I can't find information about getting it to recognize my M-Audio Firewire Solo interface.  I've made sure I've got the latest driver but when I start a new recording session in Spin Doctor it offers the device as a selection option but says there are "No Compatible Formats Found" and the recording controls are greyed out.  I've successfuly used it with the built in input but I'd rather use the M-Audio device.  Can someon point me to a solution?

Thanks in advance,
Charles Bandla

#2 freshburn

freshburn

    Digital Guru

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1,813 posts

Posted 05 November 2006 - 03:35 PM

It doesn't work with Firewire devices.

#3 charles bandla

charles bandla

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts

Posted 06 November 2006 - 06:45 AM

View Postfreshburn, on Nov 5 2006, 03:35 PM, said:

It doesn't work with Firewire devices.

The Spin Doctor page led me to expect otherwise:

"Supports USB and Firewire external audio devices such as Griffin iMic and iSight camera"

Charles Bandla

#4 charles bandla

charles bandla

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts

Posted 06 November 2006 - 07:25 AM

View Postcharles bandla, on Nov 6 2006, 06:45 AM, said:

The Spin Doctor page led me to expect otherwise:

"Supports USB and Firewire external audio devices such as Griffin iMic and iSight camera"

Charles Bandla

UPDATE... Problem solved!

I "talked" with Roxann and it said something about Spin Doctor 2 that led to a solution to my issue.  Spin Doctor 3.1 does support my Firewire solo but I had it set up incorrectly in my OS (10.4.7).  For users trying to set up Spin Doctor to work with a firewire device here's what I had to do:

- On the M-Audio control panel I set the core audio device to "show stereo pairs as devices".
- Additional options appeared for the input device In Spin Doctor 3.1.  I selected "Firewire Solo Analog 1/2" as the input device and it provided a compatible format of 48kHz at 24 bits in stereo.

I suspect other manufacturers provide similar options for their drivers.

Charles Bandla

#5 lschulze

lschulze

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 9 posts

Posted 25 November 2006 - 06:20 AM

Actually it does an OK job of supporting firewire. The problem is in the settings for the M-Audio Solo. Get the most current copy of the driver from the Avid web site (1.8.1). Using the Solo's interface (easist way to get to it is from the preferences window) click the hardware tab and then click the "show Solo's stereo pair's as devices.

After that you can now select the "FireWire Solo Analog 1/2" device from the input settings in SD and start RIPing stuff.

Edited by lschulze, 25 November 2006 - 06:20 AM.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users