Jump to content
  • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 23 Guests (See full list)

    • There are no registered users currently online
  • 0

Occasional Disappearing Background


Haverhooligan
 Share

Question

I've put together a slideshow for my parents' 50th anniversary using Videowave. I exported it as an .avi video file. It looks fine (for a first attempt) whether I play it in CinePlayer or Windows Media Player, except for one little thing:

 

In VideoWave's production settings for the slideshow I set the background to a gradient, so all the slides that have a background showing will have the gradient background. I've added text that fades in and then out again on a few slides. On these slides, the background is there until the text appears, then disappears until the text is gone. It looks fine when I preview in Videowave, but the problem becomes apparent after I export and then view the file in a media player. Any suggestions? Thanks in advance!

 

Haverhooligan

Link to comment
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
I've put together a slideshow for my parents' 50th anniversary using Videowave. I exported it as an .avi video file. It looks fine (for a first attempt) whether I play it in CinePlayer or Windows Media Player, except for one little thing:

 

In VideoWave's production settings for the slideshow I set the background to a gradient, so all the slides that have a background showing will have the gradient background. I've added text that fades in and then out again on a few slides. On these slides, the background is there until the text appears, then disappears until the text is gone. It looks fine when I preview in Videowave, but the problem becomes apparent after I export and then view the file in a media player. Any suggestions? Thanks in advance!

 

Haverhooligan

 

I am sorry but I don't quite follow what you are doing. Where in Videowave do you set the background? I cannot find any such option in VW's production editor. Could you describe in steps exactly what you are doing?

Link to comment
Share on other sites

  • 0
It's in the File / Production settings

 

Haverhooligan - are you saying you place text on a slide similiar to my example and the gradient background disappears?

 

 

Thanks Gary, learned something new! :rolleyes: I have never even tried to change the background since I've always used the "full screen" and had no need for background.

 

I have just duplicated the problem that Haverhooligan described.

I added some text on the slide and had it fade in after a second or so and fade out again after a few seconds. While the text is showing the background goes to black. Certainly seems like a bad bug.

 

PS. The problem only seems to occur when using a gradient background, with solid background it works fine.

 

This picture shows the setup in the editor

post-103-1224305340.jpg

 

 

This snapshot is just before the text appears with the gradient background

post-103-1224305352.jpg

 

 

This snapshot is with the text visible and the background has turned black. The gradient appears again after the text disappears

post-103-1224305359.jpg

Edited by myguggi
Link to comment
Share on other sites

  • 0

Yep. That's correct. I found the same thing to be true: that this only seems to be a problem when applying a gradient. Solid color bkgds are not affected.

 

Haverhooligan

 

Thanks Gary, learned something new! :rolleyes: I have never even tried to change the background since I've always used the "full screen" and had no need for background.

 

I have just duplicated the problem that Haverhooligan described.

I added some text on the slide and had it fade in after a second or so and fade out again after a few seconds. While the text is showing the background goes to black. Certainly seems like a bad bug.

 

PS. The problem only seems to occur when using a gradient background, with solid background it works fine.

 

This picture shows the setup in the editor

post-103-1224305340.jpg

 

 

This snapshot is just before the text appears with the gradient background

post-103-1224305352.jpg

 

 

This snapshot is with the text visible and the background has turned black. The gradient appears again after the text disappears

post-103-1224305359.jpg

 

 

With a Videowave production open, go to File>Production Settings>Background Fill.

 

Hh

 

 

 

I am sorry but I don't quite follow what you are doing. Where in Videowave do you set the background? I cannot find any such option in VW's production editor. Could you describe in steps exactly what you are doing?

 

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Thought you might like to know I came up with a work-around: I created an image that's just a gradient and used it as the background fill in Production settings. Problem solved! Thanks for your help tho'. I appreciated your replies.

 

 

Thanks Gary, learned something new! :rolleyes: I have never even tried to change the background since I've always used the "full screen" and had no need for background.

 

I have just duplicated the problem that Haverhooligan described.

I added some text on the slide and had it fade in after a second or so and fade out again after a few seconds. While the text is showing the background goes to black. Certainly seems like a bad bug.

 

PS. The problem only seems to occur when using a gradient background, with solid background it works fine.

 

This picture shows the setup in the editor

post-103-1224305340.jpg

 

 

This snapshot is just before the text appears with the gradient background

post-103-1224305352.jpg

 

 

This snapshot is with the text visible and the background has turned black. The gradient appears again after the text disappears

post-103-1224305359.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...