Jump to content
  • Who's Online   0 Members, 0 Anonymous, 40 Guests (See full list)

    There are no registered users currently online

  • 0
Geebee.UK

Roxio 2012 - Burn Issue (Dvd And Iso) & Update Failure (Flexnet)

Question

Hi,

 

having issues burning a MyDVD project authored in Videowave to either a disc or Iso image using movie clips created by a Panasonic TM10 which has previously been successful.

Clips have been trimmed and audio levels adjusted, menus and chapters have been applied in MyDVD.

 

Getting random lockups (freezs) and one error message report (8004520c while encoding movie 1).

The software is no longer burning anything!

 

I want to update the software to see if theres any updates available to resolve my problem, but the check update function (Software Manager) indicates there either a problem with my internet connection or the the FLEXNet Connect Servers are currently unavailable. My internet is fully fuctional so can only gues sthe servers are offline or not reachable (Some of the Support links dont work either). Error 404.

 

I have tried this thoughout today but no luck, has anyone else experienced update issues?

 

Using Roxio 2012 version 13.5;6.0.0.0 build 1359B90A.

Windows 7 x64, i5-2300 @ 2.80 GHz, > 300 GB free disc space.

 

Project settings were configured to burn to SD DVD, fit to disc. Just hangs when trying to encode anything...

 

Any thoughts.

Share this post


Link to post
Share on other sites

18 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Hi,

 

having issues burning a MyDVD project authored in Videowave to either a disc or Iso image using movie clips created by a Panasonic TM10 which has previously been successful.

Clips have been trimmed and audio levels adjusted, menus and chapters have been applied in MyDVD.

 

Getting random lockups (freezs) and one error message report (8004520c while encoding movie 1).

The software is no longer burning anything!

 

I want to update the software to see if theres any updates available to resolve my problem, but the check update function (Software Manager) indicates there either a problem with my internet connection or the the FLEXNet Connect Servers are currently unavailable. My internet is fully fuctional so can only gues sthe servers are offline or not reachable (Some of the Support links dont work either). Error 404.

 

I have tried this thoughout today but no luck, has anyone else experienced update issues?

 

Using Roxio 2012 version 13.5;6.0.0.0 build 1359B90A.

Windows 7 x64, i5-2300 @ 2.80 GHz, > 300 GB free disc space.

 

Project settings were configured to burn to SD DVD, fit to disc. Just hangs when trying to encode anything...

 

Any thoughts.

 

How long in time is the project? Do not use "fit-to-disc" if project is over 60 minutes, it gives poor quality as well as screws up the navigation if project is too long (90 minutes or so)

Edited by myguggi

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

The project almost fills the DVD, 4675.7 Mb, Free=24.3 Mb, so I guess its around the 90 mins mark

Am just trying another recommendation I found, switch to Software rendering.. will advise outcome.

Also, now at least the encoding starts. Before it just hung with no progress being shown.

Prior to retest I updated the OS from Microsoft to the latest pacthes, although the first test following the patch update failed at the encoding menu stage.

Edited by Geebee.UK

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Hi,

 

having issues burning a MyDVD project authored in Videowave to either a disc or Iso image using movie clips created by a Panasonic TM10 which has previously been successful.

Clips have been trimmed and audio levels adjusted, menus and chapters have been applied in MyDVD.

 

Getting random lockups (freezs) and one error message report (8004520c while encoding movie 1).

The software is no longer burning anything!

 

I want to update the software to see if theres any updates available to resolve my problem, but the check update function (Software Manager) indicates there either a problem with my internet connection or the the FLEXNet Connect Servers are currently unavailable. My internet is fully fuctional so can only gues sthe servers are offline or not reachable (Some of the Support links dont work either). Error 404.

 

I have tried this thoughout today but no luck, has anyone else experienced update issues?

 

Using Roxio 2012 version 13.5;6.0.0.0 build 1359B90A.

Windows 7 x64, i5-2300 @ 2.80 GHz, > 300 GB free disc space.

 

Project settings were configured to burn to SD DVD, fit to disc. Just hangs when trying to encode anything...

 

Any thoughts.

 

Despite the fact that there are no updates for Creator 2012, it appears that the Software Manager is broken. I get the same message when trying to check for updates for any of the Roxio programs in other versions of the software.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

The project almost fills the DVD, 4675.7 Mb, Free=24.3 Mb, so I guess its around the 90 mins mark

Am just trying another recommendation I found, switch to Software rendering.. will advise outcome.

Also, now at least the encoding starts. Before it just hung with no progress being shown.

Prior to retest I updated the OS from Microsoft to the latest pacthes, although the first test following the patch update failed at the encoding menu stage.

 

File size is not important when burning DVDs. A standard 4.7GB DVD can only hold 60 minutes of video at the best quality setting (HQ). A 90 minute video will therefore have to be reduced in quality in order to fit. If you use "fit-to-disc" you will get a very poor quality video.

 

Burn the video to a image file using the HQ setting and then use Burn Image file to disc to burn the iso file to a DVD. The video will be transcoded to fit on the DVD with much better quality then with "fit-to-disc".

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Ok, so heres my findings following testing yesterday;

 

1. Makes no difference whether Software or Hardware rendering is configured.

2. MyDVD without Menu System works every time with either HW or SW rendering.

3. Any attempt to incorporate a Menu structure fails at the last step, which is irritating as you have to wait for encoding to complete (40 mins +), only to receive the error as above #5.

4. Quality setting of "Fit To Disc" or setting a specific quality, e.g. SP, EP, LP does not resolve the error issue when using a menu system.

 

So, it seems that the Menu system for me at least is non functional.

A pity really as I like the option of having individual chapters for the production.

Given the number of threads I have read on this subject it does not appear to be an isolated case.

I hope Roxio read this and take action to provide a fix soon.

 

At least I have fulfilled my objective to produce a DVD of a school production in time for end of term!

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

File size is not important when burning DVDs. A standard 4.7GB DVD can only hold 60 minutes of video at the best quality setting (HQ). A 90 minute video will therefore have to be reduced in quality in order to fit. If you use "fit-to-disc" you will get a very poor quality video.

 

Burn the video to a image file using the HQ setting and then use Burn Image file to disc to burn the iso file to a DVD. The video will be transcoded to fit on the DVD with much better quality then with "fit-to-disc".

 

How does setting the quality to HQ work if the target DVD size (4.7GB) for the ISO is not big enough to hold a 90 mins production?

If I try this the application indicates not enough space is available and assumed that the burn (to ISO) would fail, so didnt bother trying.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I want to update the software to see if theres any updates available to resolve my problem, but the check update function (Software Manager) indicates there either a problem with my internet connection or the the FLEXNet Connect Servers are currently unavailable. My internet is fully fuctional so can only gues sthe servers are offline or not reachable (Some of the Support links dont work either). Error 404.

 

I have tried this thoughout today but no luck, has anyone else experienced update issues?.

Hi GeeBee,

 

The servers near you might be/have been down.

 

I just tried the C2012 updater and got this message:

 

post-208-0-49114400-1342076108_thumb.jpg

 

Regards,

Brendon

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

IT SHOULD WORK, software or hardware, with or without Menus, 90 minutes or whatever, each and every time!!!

 

Glad you got a working copy done in time but this is something you want to work on before the next deadline is approaching!

 

DVD Time – DVD Capacity looks like this:

 

 

4.7Gb:

HQ = 1:06

SP = 1:37

LP = 2:22

ELP = 3:04

 

8.5 Gb:

HQ = 2:00

SP = 2:57

LP = 4:19

ELP = 5:35

 

So the most common method to reatain quality is match the SIZE of the DVD to the project... (I personally NEVER go below HQ!)

 

The next way is to set the Quality to one that fits the disc and the project size... I cannot recommend this but some folks are happy with it. The 'Fit to Disc' should never be used as it almost always selects the worse setting!

 

Another approach to burning in MyDVD is to output to a FOLDER rather than disc. Don't know why, but this will often work :huh:

 

You then use Burn Data Disc to burn the Folder to a disc. (it knows if there is a VIDEO_TS Folder, to make a DVD Movie disc when it burns)

 

I would use some DVD RW discs to practice on, as they are eraseable. Sadly they do not make an RW in a Double Layer disc so you will be limited to 4.7 GB for testing.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Hi GeeBee,

 

The servers near you might be/have been down.

 

I just tried the C2012 updater and got this message:

 

post-208-0-49114400-1342076108_thumb.jpg

 

Regards,

Brendon

 

Cheers Brendon, justs tried and connected ok - no updates sadly...

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

IT SHOULD WORK, software or hardware, with or without Menus, 90 minutes or whatever, each and every time!!!

 

Glad you got a working copy done in time but this is something you want to work on before the next deadline is approaching!

 

DVD Time – DVD Capacity looks like this:

 

 

 

 

4.7Gb:

HQ = 1:06

SP = 1:37

LP = 2:22

ELP = 3:04

 

 

8.5 Gb:

HQ = 2:00

SP = 2:57

LP = 4:19

ELP = 5:35

 

So the most common method to reatain quality is match the SIZE of the DVD to the project... (I personally NEVER go below HQ!)

 

The next way is to set the Quality to one that fits the disc and the project size... I cannot recommend this but some folks are happy with it. The 'Fit to Disc' should never be used as it almost always selects the worse setting!

 

Another approach to burning in MyDVD is to output to a FOLDER rather than disc. Don't know why, but this will often work :huh:

 

You then use Burn Data Disc to burn the Folder to a disc. (it knows if there is a VIDEO_TS Folder, to make a DVD Movie disc when it burns)

 

I would use some DVD RW discs to practice on, as they are eraseable. Sadly they do not make an RW in a Double Layer disc so you will be limited to 4.7 GB for testing.

 

Thanks for the info Jim, will be useul for future projects.

 

I will continue to test and maybe try the folder option you suggest.

I've used this in other applications so I am familiar with the Video structure.

 

I cant say for certain that I have fixed this, but at least I have a way forward albeit not ideal (without Menus).

 

Cheers.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

 

Thanks for the info Jim, will be useul for future projects.

 

I will continue to test and maybe try the folder option you suggest.

I've used this in other applications so I am familiar with the Video structure.

 

I cant say for certain that I have fixed this, but at least I have a way forward albeit not ideal (without Menus).

 

Cheers.

 

If your menu structure gives you errors then I would suggest that there is something wrong with the structure.

 

What menu style are you using? Have you tried other menu styles?

How did you create the chapters?

One of the advantages of using the folder set is that it will test the whole process before actually doing any DVD burning , thus you avoid burning a lot of coasters. I use this method even when I know that the project will fit on a DVD.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Thanks Walt ~ that lit off the light bulb :lol:

 

Might be a good time to turn off any Anti Virus program - insert the disc (or start the download install) - and choose Repair when it is offered!

 

There could be some corruption in the Menu you have tried to use... :glare:

Edited by Jim_Hardin

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Thanks Jim and Walt for the suggestions, I will experiment some more.

To aid understanding of my issue, my workflow for this project was (maybe not the best but you learn by your mistakes);

1. Created movie clips using my Panasonic tmc10.

2. The movie clips were copied to pc and imported into video wave.

3. Review movie in timeline mode, splitting where scenes changed.

3. Trimmed each segment in video wave to remove unwanted footage (start and end of clip).

4. Applied audio enhancement to some of the clips where narration levels were low.

5. Applied transition between scenes, except between 2 of the scenes which was in the middle of a song. (I think the split occurred because my video camera can automatically record on an external memory card if the internal memory card is full.)

6. Saved project during steps 1-5.

7. Started MyDvd from videowave, and added a menu, didn't matter which I chose, I tried a couple and using either one the project failed as above.

8. Created "chapters" using automatically detection. Now I recall at this point that the application reported an error. "some chapters were not added due to chapter spacing rules".

9. Edited text and tested within MyDvd simulator.

10. At this point there was a production button which did not "play" the production, but went to the chapter menu. I could not see how to play the video, so copied the "production" button, changing the "link to" properties to point to "all movies in project". However after setting this and testing the button functionality, the property changed to "none", but still functions ok.

11. Burned project to iso, settings as discussed in earlier post. Project failed each time either as iso or DVD, at encode menu stage.

 

I have just tried increasing the image size to 8 gig, as my hd footage had to be degraded to fit 4.7g and test as an iso. I will also try using the folder method and post back outcome.

 

I have also tried the repair option advised, which didn't work.

 

Thanks for your help.

 

Update: 8gb ISP also failed.

Edited by Geebee.UK

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Looks like a normal workflow... ;)

 

" 8. Created "chapters" using automatically detection. Now I recall at this point that the application reported an error."

I would avoid using the Automatic Detection for Chapters! Set them manually or at timed intervals.

 

"...some chapters were not added due to chapter spacing rules".

Perfectly normal message, 5 seconds is the minumim spacing.

 

"10. At this point there was a production button which did not "play" the production, but went to the chapter menu. I could not see how to play the video, so copied the "production" button, changing the "link to" properties to point to "all movies in project". However after setting this and testing the button functionality, the property changed to "none", but still functions ok."

This is 'Normal' behavior for the buttons when you choose to create Chapter Menus... How else would you get to the Chapter Menus :huh:

 

You can also add a Tools - Add Unlinked Button to the main menu that set it to play from first chapter, all movies. It will then act as a Play All button (DVD's) and you can rename the other button, Scenes, Chapters, whatever... ;)

 

(By the way, your Copy/Paste Button was an innovative solution! I was hoping it might offer a solution to the lack of a Play All button in the BD & AVCHD projects, but it won't work with them :( )

 

I would suggest... In VideoWave, Export As a DVD File, then use that file in MyDVD rather than going there from VideoWave! (might make a difference)

 

Also, do the Repair again! (sometimes it takes a couple of trys ;) )

 

Please keep us up to date.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Update:

Over the weekend tried many recording options to resolve my problem and didn't really come to any firm conclusion other than there's something about my clips and trimming that Roxio doesn't like.

 

I can successfully create an iso (4 or 8 gig) as long as I don't use auto generated chapters. If I set chapters at regular intervals, say 10 mins, all works fine. I even created another project with 2 mp4 clips downloaded off YouTube to test and it worked fine with auto chapters, so it's something peculiar with my project setup.

 

I also tried combinations with my AV (MSE) turned on and off, didn't make the slightest difference.

 

Life's too short to pursue further, I'll spend my time manually adding chapters rather than faulting the product. What is irritating is that the product "validates" the project, yet does not indicate an error. Only when the encoding is complete and the application tries to encode menus does it fail.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Update:

Over the weekend tried many recording options to resolve my problem and didn't really come to any firm conclusion other than there's something about my clips and trimming that Roxio doesn't like.

 

I can successfully create an iso (4 or 8 gig) as long as I don't use auto generated chapters. If I set chapters at regular intervals, say 10 mins, all works fine. I even created another project with 2 mp4 clips downloaded off YouTube to test and it worked fine with auto chapters, so it's something peculiar with my project setup.

 

I also tried combinations with my AV (MSE) turned on and off, didn't make the slightest difference.

 

Life's too short to pursue further, I'll spend my time manually adding chapters rather than faulting the product. What is irritating is that the product "validates" the project, yet does not indicate an error. Only when the encoding is complete and the application tries to encode menus does it fail.

 

Auto chapters, I believe, is based on "scene changes" and could create too many chapters for the system. The limit is 99 chapters per title.

 

I do not recommend using "auto-chapters" since you obviously do not want chapters every time there is a scene change.

Validate does not find errors in navigation etc, but basically only makes sure that all the resources used in your project are available. In my opinion it is not that usefull

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

The "validate" checks little... really only that the pictures & clips selected for the Project are still where you loaded them from.

 

I have other, more expensive editors and validate works the same way in them.

 

If 'validate' were to work as you think it should, it would have to render the entire Project so why waste the time ;)

 

I know we have seen problems with the Auto Chapter before but I didn't keep any notes about it. I have been doing video since 2003 and have yet to find a use for Auto Chapters :huh: All of mine are manually selected, everytime! (probably why I don't remeber anything about the problem :D )

 

Glad you have a working solution - but if you have any other problems by all means post them so we can give you a hand!

Edited by Jim_Hardin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×