Jump to content
  • 0
jmpreiss

Help With Pan Zoom Editor

Question

I am in the middle of creating a DVD. In the first section (slideshow) I finished all was working properly as always. I have been doing this for years. When I began the 2nd section (slideshow) on the same DVD project I see the photos have a black bar on either side when I go to Pan Zoom Editor. I don't see how to remove them and look at the entire pic w/o the bar. Also the Pan/Zoom editor is not working as before...both the start and the finish are the same size! This is on the same DVD project. I have explored "Preset" (where it usually is), "Advanced", various sites on the i'net to no avail. Can anyone direct me how to reset this function as it originally was set? Thanks in advance! JP

Share this post


Link to post
Share on other sites

17 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

I am in the middle of creating a DVD. In the first section (slideshow) I finished all was working properly as always. I have been doing this for years. When I began the 2nd section (slideshow) on the same DVD project I see the photos have a black bar on either side when I go to Pan Zoom Editor. I don't see how to remove them and look at the entire pic w/o the bar. Also the Pan/Zoom editor is not working as before...both the start and the finish are the same size! This is on the same DVD project. I have explored "Preset" (where it usually is), "Advanced", various sites on the i'net to no avail. Can anyone direct me how to reset this function as it originally was set? Thanks in advance! JP

 

You posted in the General Chat area of these forums. This area is meant for discussion of non Roxio related topics.

 

In addition, you have not listed what program from what suite you are using. Once you supply that information, your post can be moved and someone may help you.

Edited by myguggi

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Thank you for your guidance! I didn't know where to ask the question...couldn't seem to find the right place. Can you tell me where I should be asking questions..and how? Fortunately for me, I haven't had to visit this site in a very long time.

 

I am using Roxio Creater 9 Ultimate (I know it's old and I want to update but after I finish this DVD) using "Create DVD - Advanced". Is this the info you request?

 

I will appreciate any help you can give me!

 

JP

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Thank you for your guidance! I didn't know where to ask the question...couldn't seem to find the right place. Can you tell me where I should be asking questions..and how? Fortunately for me, I haven't had to visit this site in a very long time.

 

I am using Roxio Creater 9 Ultimate (I know it's old and I want to update but after I finish this DVD) using "Create DVD - Advanced". Is this the info you request?

 

I will appreciate any help you can give me!

 

JP

 

Is that Easy Media Creator 9 or Roxio Creator 2009? I have never heard of Roxio Creator 9 Ultimate.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

When I purchased this pc Roxio Creater 9 "Premier" had been installed at the factory, but immediately I upgraded to Roxio Creator 9 "Ultimate"...at least that's how it appears in my All Programs list. As I recall "Premier" was missing a lot of features I was used to using but "Ultimate" had them...and I paid extra for it of course..it wasn't cheap either.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

If you zoom in too much, of course the image will have a black section since it is only showing what you want but must fill the screen.

 

For more help do a screen capture of what you are seeing and post it in this thread.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Thanks for your help! I viewed the link you sent. Here is the issue. The first slideshow on this DVD has everything working perfectly. The second slideshow has a troublesome Pan Zoom Editor. On slideshow #1 the Pan/Zoom screen shows the pic as a full screen with the zoom bars different sizes and ready to be moved around per the drop down box. On slideshow #2, the Pan/Zoom screen shows the pic with 2 black side bars and the zoom bars are the same size and difficult to move about. The drop down box list has only marginal movements on any of the types (Zoom in, Zoom out, pan only, etc). I tend to think there is something amiss in a setting somewhere but I can't find it.

I will try to attach a screen to show you what I'm seeing.

 

Many thanks for your time, help, and patience. JP

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Are you making a 16 by 9 project with 4 by 3 or other images. That's what it looks like. There is nothing you can do about that.

 

Are you just trying to fill the screen with an image without really needing the pan and zoom? I see that in the second try, that the beginning and end are set about the same. There is more movement in the second one but it looks like you are not using the zoom ; just the pan function.

 

Are you saying that if you use the rectangles and move in or just from side to side nothing happens?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I'll try again to attach the troublesome pic file.Thanks again, JP

 

In the first image you have a setting of Preset-Custom and in the second Preset-Pan&Zoom. It also looks like you switched your production setting from Normal(4:3) to Widescreen (16:9) which will of course give you the black bars if you want to view the whole image. If you want to fill the whole screen in 16:9 you can do it via the Aspect Ration handling option but this will of course crop the image

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I checked the project properties and it's set at 4:3. (I was unaware of the 16:9 option...and I probably won't be using that anyway)I am trying to use Pan/Zoom to move around as in the pic w/o black bars. The pic with black bars is the way it comes up when I click onto Pan Zoom Editor. The rectangles will still move around but it's difficult, I have to adjust both screens (Start:End) before anything happens at all...and the black bars then show up on the Storyboard The pic w/o the black bars is the way it comes up when I hit Pan Zoom Editor...this is what I want it to look like...again. The black bars have just shown up on the 2nd slideshow. Pls note that both slideshows are part of the same project. I'm at a complete loss. Will definitely appreciate any/all help you can give me! JP

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I see no black bars in the preview of the finished adjustment. If you click OK and then preview it in the full Video Wave, what does it look like?

 

What camera did you use to take the images? What is the image aspect ratio from that camera? I use a Nikon DSL and the ration is 3 by 2. That is 720 by 480 ratio. so it fits.

 

Yours is not; it is 4 by 3 and that doesn't go into 720 by 480 evenly. The 720 by 480 is standard video resolution. You will have to do some trimming or adjusting if you want it to fit perfectly with nothing cut off or no black bars.

 

Search for information on resizing images for the TV safe zone. I can't find that particular pinned thread now. You would use "Image Cropper" by Blackwood.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I checked the project properties and it's set at 4:3. (I was unaware of the 16:9 option...and I probably won't be using that anyway)I am trying to use Pan/Zoom to move around as in the pic w/o black bars. The pic with black bars is the way it comes up when I click onto Pan Zoom Editor. The rectangles will still move around but it's difficult, I have to adjust both screens (Start:End) before anything happens at all...and the black bars then show up on the Storyboard The pic w/o the black bars is the way it comes up when I hit Pan Zoom Editor...this is what I want it to look like...again. The black bars have just shown up on the 2nd slideshow. Pls note that both slideshows are part of the same project. I'm at a complete loss. Will definitely appreciate any/all help you can give me! JP

 

Do the black bars also show up in the main Preview window?

Can you "add" one of the problem picture to slideshow 1 and does it give you the black bars there?

 

I assume you are using Videowave to create your slideshows and the two slideshows are separate projects (to be combined in the final production)?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

First of all the 2 slideshows are 2 sub menus on 1 main menu. Both submenu slideshow pics were taken with the same camera (Fuji) which I've used for a few years and never change the settings (I'm so boring) and it takes pics that have 4000x3000 pixels. The pic example with no black bars are the same as the pic example with the black bars (I've checked that already). I have already done the cropping work before loading into Roxio. So I think the problem lies elsewhere.

 

On the Main Preview window (storyboard) the black bars do not appear until after I enter/exit Pan Zoom Editor...then it depends on where I put the zoom rectangles...if I'm not careful the black bars then appear on the main preview screen (storyboard)

 

I'll try adding a "bad" pic to the "good" slideshow and see if it changes. Will let you know asap.

 

Many thanks again!

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

OK...I just loaded a pic from the "bad" to the "good" submenu and the black bars do NOTappear in the "good" but still do in the "bad". This makes me think the problem is with the "bad" submenu. Any clues?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

I want to thank you both so much for all your suggestions! I wanted you to know that in my frustration with this issue, I removed the problematic slideshow with the Pan/Zoom issues from the DVD menu. I then re-downloaded it and all is now well. I really appreciate your taking the time and making the effort to help me. I apologize for not following the correct question format and ask that you forgive me and the maybe remove my thread or maybe even move it to the proper place. Just wanted you to know that all is well and how much I appreciate you. Wishing you a great holiday season. JP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×