Jump to content
  • 0
dan_25

Sound Issues When Converting A Vhs

Question

Whenever I convert a vhs tape, there are some parts of the video where the audio sounds to deep in pitch. For example, if someone was talking on the video there voice sounds deeper for some reason. PLEASE HELP! I am using roxio creator 2011.

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Whenever I convert a vhs tape, there are some parts of the video where the audio sounds to deep in pitch. For example, if someone was talking on the video there voice sounds deeper for some reason. PLEASE HELP! I am using roxio creator 2011.

 

Have you played that tape directly to a TV? It sounds like it is stretched. Are the audio and video in sync throughout the capture? How long a capture did you do at one time. How does the capture sound with a Video Player (VLC is a good free player).

 

What else is running when you are doing the capture -- like antivirus? Do you do regular maintenance on your computer - get rid of junk and temp files, defrag, etc?

 

Tell us about your computer via dxdiag evaluation. Do this (link). Please follow the instructions carefully to post the text file.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Yes I have played that tape to a tv before and it sounds just fine. And yes, the audio and video are both in sync. I noticed that I have been having the problem every 5 minutes or more when it is capturing. When I play the capture in a video player, I still have the problem. I sometimes have things running in the background, but not usually. Antivirus...Do you mean is it normally opened completely or just running in the background like normal? I do normally get rid of junk files, but I don't defrag. Maybe I should try this?

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Yes I have played that tape to a tv before and it sounds just fine. And yes, the audio and video are both in sync. I noticed that I have been having the problem every 5 minutes or more when it is capturing. When I play the capture in a video player, I still have the problem. I sometimes have things running in the background, but not usually. Antivirus...Do you mean is it normally opened completely or just running in the background like normal? I do normally get rid of junk files, but I don't defrag. Maybe I should try this?

 

I guess that you might want to try capturing and not touching the computer while it is going through that process. And shut down anything that you have running in the background. Capturing does NOT go hand in hand with multi-tasking. ;)

Edited by grandpabruce

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Make sure your antivirus is not scanning everything being written to your hard drive. It sure sounds like it is because it is a periodic issues. You can disconnect from the Internet and shut off your antivirus or you can usually set your antivirus to not scan this source and you can keep it running in the background.

 

BTW, something like your e-mail client may also be checking for e-mail periodically. Make sure that is off also.

 

You may be able to find out what is going on (if you really need to know) is to open 'Task Manager" and watch the processes during capture. You may see something suddenly start using CPU time.

 

Here are a set of free tools to clean up your hard drive and to defrag. You may also want to remove programs that you no longer need. If you decide to download a tool and if there is a small text indication a direct download use that rather than the big green download button

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×